DONES QUE CREUEN LES PORTES DEL TEMPS

Autora: Gloria Candela.

Consuelo Jiménez de Cisneros i Baudín és escriptora, poetessa, investigadora i catedràtica de llengua espanyola. És neta de l’insigne geòleg Daniel Jiménez de Cisneros i Hervàs i de l’advocat i escriptor Miguel Jiménez de Cisneros i Goicoechea.

Si comentem alguns aspectes de la seua biografia, cal dir que després d’aprovar l’any 1979 les oposicions estatals en l’especialitat de Llengua i Literatura, on obtingué el número 1, va realitzar les seues pràctiques docents al Liceu Espanyol a París. L’any 1982 es va traslladar a Holanda, on va desenvolupar diverses funcions dins de l’INBAD. Des de 1997 fins l’any 2006, va treballar a Luxemburg, on va ser representant de la secció espanyola i va col·laborar en els programes d’espanyol llengua estrangera per a totes les Escoles Europees. L’any 2010 obtingué la plaça d’assessora tècnica docent en la Conselleria d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya de Marroc i va treballar durant cinc anys i mig en aquest país, on va impartir cursos de doctorat en diverses universitats i col·laborà amb l’institut Cervantes. Tornà a Espanya, després d’obrir un centre cultural a Tetuan, i l’any 2016 es va prejubilar.

Ha publicat més de vint llibres de diversos gèneres i estils i més de cinquanta articles d’investigació i divulgació. Ha rebut nombrosos premis literaris en tots els gèneres: premi nacional juvenil de poesia (1970), premi Ciutat de Benidorm de Poesia (1984), Premi Ala Delta de narrativa infantil i juvenil (1994), premi Juan Valera d’assaig (2018), etc, etc,

Actualment dedica els seus esforços a la seua Fundació El Cantarano, en la web de la qual publica amb periodicitat llibres digitals.

Consuelo va acceptar la invitació del Cresol i va assistir a la tertúlia del passat 14 de març que portava per títol Dones que creuen les portes del temps. Va ser una tertulia/col·loqui especial, on ens va recitar poemes seus que havia dedicat a grans figures de la història i de la literatura com Jimena, la dona del Cid, Inés de Castro, Juana I de Castella, Santa Teresa, la Venus del espejo – del quadre de Velázquez-, la duquessa d’Alba -del quadre de Goya-, Mariana Pineda, Fernan Caballero –pseudònim de Cecília Böhl de Faber-, Eugenia de Montijo, Marianela -de la novel·la de Pérez Galdós-, i altres dones més actuals, concretament del món de la música, com Cecília, Rocío Jurado i Bimba Bosé. Per cert, els poemes dedicats a aquestes professionals van causar sorpresa i un curiós interès per part del públic assistent.

La tertúlia va ser molt instructiva, dinàmica i participativa. Ens va deixar una agradable sensació a tots/es els membres del Cresol, que vam gaudir de la seua amable capacitat de comunicació i del seu gran bagatge cultural.

Moltes gràcies, Consuelo i fins aviat!

error: Content is protected !!
Este sitio utiliza cookies para ofrecerle una mejor experiencia de navegación. Al navegar por este sitio web, aceptas el uso que hacemos de las cookies.