GARCIA, PROCURADOR DE THOUS A SELLA de Lluis Soler

Reseña de Maria Justiniano. Licenciada en Filologia Hispànica i Filologia Catalana.

Garcia, procurador de Thous a Sella és un relat històric que s’estructura sobre tres eixos principals. El primer eix és la història d’Espanya durant el s. XIX, especialment l’anàlisi dels fets polítics i els problemes de la monarquia, que serveixen de marc per a situar la narració. El segon eix és la biografia de Don Juan Thous, veritable protagonista del llibre, des de 1833 (any del seu casament amb la sellarda Teresa Cerdà) fins al 1885 (l’any del còlera i les festes del segle). I el tercer eix és la prosa poètica de Lluís Soler, que tracta d’unir les peces d’un mosaic, com ens explica l’autor al principi del llibre:

La vida, eixe fluir pel riu temporal de l’existència, enigmàtica concatenació de voluntats individuals, constitueix un immens mosaic d’infinits trossets de marbre, que no paren quiets un instant, alternant, deformant i modificant la imatge del conjunt.”

Lluís utilitza la metàfora del mosaic per explicar com és la vida, però aquesta mateixa metàfora ens serveix també per explicar com està construït aquest llibre. La història de Garcia, procurador de Thous a Sella és això també, un mosaic de xicotetes peces de marbre que ha tractat d’unir Lluís per crear aquesta història. Cada una de les tessel·les són les anècdotes, els records, les vivències que el seu besavi, Josep Garcia, el procurador de Thous, va contar al seu net, Jesús Soler, el pare de l’autor. I així és com li arriben aquestes contarelles a Lluís, a través de son pare.

És precisament aquest el motiu pel qual Lluís ha volgut escriure aquesta història mantenint el mateix estil de llengua en què a ell li la van transmetre. Cal tindre en compte que són narracions de transmissió oral que a Lluís li arriben per boca de son pare, qui li les havia oït contar al seu avi, el propi Garcia.

Lluís Soler ha aconseguit crear un fil argumental amb una sòlida base històrica que uneix cada un dels records que li havia contat son pare sobre Don Juan Thous. I el més difícil, Lluís Soler ha aconseguit justificar, i per tant humanitzar, aquest personatge sinistre del nostre passat; un cacic dèspota, un terratinent capritxós i excèntric a qui ni el poder ni la riquesa li van donar la felicitat.

Perquè el senyor Thous va gaudir de l’èxit econòmic, social i polític, no només dins de l’abast comarcal de la Marina, sinó també més enllà, en l’àmbit provincial. No debades va arribar a ser diputat provincial i diputat nacional. No obstant això, la seua vida personal i familiar va estar marcada per les desgràcies: va veure morir dues filles xicotetes, poc temps després va soterrar la seua esposa Teresa, va patir el matrimoni infeliç de la seua estimada filla Catalina, va morir l’únic net que va tindre, i per acabar, va faltar també Catalina.

El llibre Garcia, procurador de Thous a Sella és difícil de classificar. No és ni una novel·la històrica ni un llibre d’assaig; no podem tampoc afirmar que siga la biografia de Garcia ni la de Thous; està escrit en prosa, si més no inclou poemes que contribueixen a crear l’argument de la trama.

Al capdavall la història de Garcia acaba sent la crònica del poble de Sella durant bona part del s. XIX, la crònica de les misèries i penúries que els nostres avantpassats van haver de patir en una època convulsa políticament parlant, quan la fam i les condicions laborals precàries i abusives marcaven la vida del poble.


Presentació del llibre. Divendres 9 de juliol, 19,30 horas. Sella.

error: Content is protected !!
Este sitio utiliza cookies para ofrecerle una mejor experiencia de navegación. Al navegar por este sitio web, aceptas el uso que hacemos de las cookies.