MALASTRUC CONTRA EL TALISMÀ FENICI de Glòria Candela

Autora: Glòria Candela.

Edicions Abril Prodidacta va editar fa uns anys una col·lecció anomenada A colp de pedal. Es diu a colp de pedal perquè els protagonistes sempre es desplacen en bicicleta, és el principal mitjà de transport que utilitzen.

En cada novel·la d’eixa col·lecció un escriptor, al mateix temps que conta una aventura de misteri i d’humor, ens dona l’oportunitat de descobrir els paratges, la natura i altres elements característics d’una determinada comarca valenciana; és a dir de l’espai on transcorre l’acció.

Entre els escriptors/es que formen part de la col·lecció trobem Manel Garcia Grau, poeta que malauradament ha faltat ja, de reconegut prestigi, de fet la universitat Jaume I de Castelló té un premi de poesia que porta el seu nom. García Grau en la novel·la La profecia del Papa Luna ens situa a la comarca del Baix Maestrat. També hi participa l’escriptor Joaquim González Caturla, que ens passeja per la comarca de l’Alacantí en la seua novel·la Les bruixes del Cabeçó d’Or. Joan Pla i Xavier Minguez són altres dels autors que hi apareixen.

Cal dir que tots els escriptors/es utilitzem els mateixos protagonistes, però clar en cada comarca tindran aventures diferents: aquí, al Baix Vinalopó, la colla, el grup de xiquets i xiquetes es passeja per tot Elx, pels seus horts de palmeres, el nom dels quals se cita a cada moment (és a dir, que la ruta sempre queda ben assenyalada), també pel jaciment arqueològic de l’Alcúdia, etc; però un bruixot, Malastruc, els perseguirà i els farà la vida impossible. Després arriben a Crevillent on participen de les festes d’un barri, recorren el parc natural del Fondo i la serra de Crevillent, des del Pouet fins al Picatxo, on patiran la presència del cruel Malastruc.

No he volgut perdre l’oportunitat de mostrar alguns dels elements de la cultura d’aquesta comarca mitjançant alguns recursos com són:

Els oficis tradicionals de El Baix Vinalopó: l’esporgador de palmeres a Elx i també l’origen de la tradició de fer catifes a Crevillent amb la pleita.

La referència al Misteri d’Elx i a les festes populars, com les del barri de la Salut de Crevillent o les festes de la Mare de Déu del Loreto a Santa Pola.

Els menjars típics, amb una xicoteta guia gastronòmica de la comarca de El Baix Vinalopó. Les receptes de cuina apareixen sobretot referides als tres pobles per on els de la colla passen: Elx, Crevillent i Santa Pola. Però fins i tot n’apareixen d’altres indrets més llunyans com el tagín de Marroc.

Les llegendes populars, com és el cas de la llegenda de Jaume el barbut, nascut a Crevillent fa uns dos-cents anys.

Contant això no faig spoiler o, per deixar-nos d’anglicismes i utilitar un terme nostre, no destripe no revele res de la trama, perquè allò important és l’actuació de Malastruc.

Per cert, el nom de Malastruc vol dir que té o porta desgràcia o mala sort. Etimològicament està compost de mal i astre.

L’editorial va tenir problemes i va tancar. Ara, aprofitant aquesta nova edició, he variat part d’un capítol, el V, on canvie una historieta que ans contava, interessant per al meu gust, però més elevada (on un home contava com un innocent és culpat d’un robatori, aquest del disgust es mor i després es venja des del més enllà), per una altra que m’agrada més per als xiquets i xiquetes; i sobretot la novetat –quant al text- és que el llibre actual conté propostes didàctiques. Cada capítol (en són 9), té 4 activitats referides a eixe capítol en concret on el que s’intenta és que l’alumnat treballe, entre altres, la competència lectora (36 activitats en total presenta el llibre).

També és molt important parlar de les il·lustracions. En l’antic llibre, les il·lustracions eren de Robert Amoraga (que va fer les de tota la col·lecció); en aquesta nova edició són d’un alumne meu, Alberto Molina. Com que jo ja sabia de la faceta com a il·lustrador d’Alberto, ho havia pogut comprovar a classe, quan es va presentar l’ocasió de reeditar el llibre vaig pensar en ell, a ell li va agradar molt la idea i el resultat em va sorprendre molt gratament!

Així que aquest és el motiu de parlar-vos d’aquesta novel·la per a xiquets i xiquetes d’entre 10 i 13 anys: la seua reedició -ja no es trobava a les llibreries, per la qual cosa done les gràcies a la Tertúlia Artístico-Literària El Cresol, que m’ha ajudat a publicar-la-, i la presentació d’un nou il·lustrador.

Candela, G., (2022). Malastruc contra el talismà fenici. 2ª ed. Crevillent. Ed. El Cresol Tertúlia Artístico-literària

error: Content is protected !!
Este sitio utiliza cookies para ofrecerle una mejor experiencia de navegación. Al navegar por este sitio web, aceptas el uso que hacemos de las cookies.